VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unit4-bestuur gaat met investeerder Advent bedrijf uitbouwen

Unit4 gaat onder de vleugels van investeringsmaatschappij Advent op jacht naar verdere groei. Nu moeten beleggers nog worden overtuigd hun aandelen in te leveren.

Unit4 maakt zich op voor een vertrek van de beurs.

Over interesse had de bedrijfssoftwaremaker niet te klagen. Al jaren cirkelden geïnteresseerde partijen rond het bedrijf hengelend naar de gunst van bestuur en commissarissen.

In de zomer van 2012 kwam het zelfs al bijna tot een concreet overnamebod.

Dat schrijft de raad van commissarissen aan Unit4-aandeelhouders in een , waarin het overnameproces is beschreven.

Poorten
Halverwege oktober van dit jaar hadden liefst twaalf bedrijven zich aan de poorten van het Sliedrechtse hoofdkantoor gemeld.

Na een selectierondje bleven vier investeringsmaatschappijen over. Uiteindelijk kwam het Amerikaanse opkoopfonds Advent als winnaar uit de biedingsstrijd.


Advent plukte vorig jaar ook al apotheekketen en leverancier van medische hulpmiddelen Mediq van de beurs.

De Amerikanen boden het meeste geld en ook hun niet-financiële voorwaarden waren beter dan die van de andere bieders.

Ideale prooi
Wat maakt Unit4 tot zo'n overnamedoelwit? Op het eerste gezicht past de softwaremaker naadloos in het plaatje van hoe de ideale prooi voor private equity eruit ziet.

Unit4 is een gezond bedrijf met een lang zittend management dat een goede staat van dienst heeft. De kasstroom is solide, de schuld laag en er zit nog flink wat groei in het vat.

Met gerichte investeringen en wat meer schuld erbij, een vertrouwde aanpak van durfkapitalisten, kan het rendement voor de nieuwe eigenaren al snel aantrekkelijk uitpakken.

Het bod waardeert Unit4 inclusief de nettoschuld (115 miljoen euro per 30 september) op 1,29 miljard euro. Advent betaalt ruim 600 miljoen met schuld die rechtstreeks belandt op de balans van Unit4. Op die manier betaalt de prooi een deel van zijn eigen overname.

Na een richtprijs van 35 euro per aandeel kwam het uiteindelijke bod op 38,75 euro, een premie van ruim 32 procent op de slotkoers van 11 oktober, de laatste handelsdag voor Unit4 bekendmaakte dat kandidaat-overnemers waren opgedoken.

Buiten de beurs
Nu de deal met de durfkapitalisten is gesloten, proberen de Unit4-mensen beleggers over te halen hun aandelen in te leveren bij Advent.

Rode draad is volgens hen dat de groeiplannen van Unit4 buiten de beurs om beter zullen gedijen.

In hun document schrijven ze dat "de markt voor bedrijfssoftware op een kritiek punt is aanbeland, waarbij investeringen nodig zijn om mee te gaan met de technologische ontwikkelingen, om kansen te benutten en haar concurrentiepositie te behouden".

Unit4 heeft naar eigen zeggen behoefte aan een "lange termijn benadering in private sfeer" om versneld de omschakeling naar een nieuw verdienmodel te maken.

Waarom dat niet met de bestaande beursnotering zou kunnen, zeggen management en commissarissen niet.

De ommezwaai zit in de verschuiving van langjarige softwarelicenties naar abonnementen (software as a service, SaaS). Die draai merkt Unit4 in haar resultaten. Bij SaaS-activiteiten bereiken de inkomsten pas na vijf jaar het niveau van de eenmalige opbrengsten die een licentieverkoop genereert.

Wereldwijde leider
"Advent wil Unit4 maken tot een wereldwijde leider in SaaS bedrijfstoepassingen", aldus de Amerikanen.

Een uitbreiding in de Verenigde Staten, Noord Europa, Azië en Latijns-Amerika staat op de rol. In Amerika heeft Advent al een belang in Skillsoft, dat online leertoepassingen aanbiedt.

Ook zal geïnvesteerd worden in de veelbelovende Amerikaanse Unit4-dochter FinancialForce.com.

Dat onderdeel ontwikkelt en verkoopt administratiesoftware die wordt aangeboden via het internet. Advent heeft laten weten FinancialForce.com als een belangrijke groeifactor te zien en daarin verder te willen investeren.

Analisten hebben al hun twijfels geuit of de groeipotentie van FinancialForce.com wel voldoende in het bod tot uitdrukking komt.

Unit4-management participeert in nieuw bedrijf
Het huidige Unit4-management heeft een dubbelrol.

Enerzijds roepen oprichter, ceo en aandeelhouder Chris Ouwinga en zijn financiële rechterhand Edwin van Leeuwen beleggers op hun aandelen over te dragen aan Advent.

Anderzijds investeren zij hun eigen verkoopopbrengst linea recta in het nieuwe bedrijf.

Op die manier krijgt het management een lokkertje om de overname naar de buitenwacht te verkopen en delen ze mee in een waardestijging van het bedrijf. De precieze voorwaarden waaronder Unit4-functionarissen kunnen instappen willen Unit4 en Advent nog niet kwijt.

Critici wijzen bij dergelijke constructies op een tegenstrijdig belang van bestuurders. Zij hebben in tegenstelling tot reguliere beleggers onvoldoende belang bij een hoge biedprijs. Dat is in veel gevallen immers hun eigen instapkoers in het opgekochte bedrijf. 


UNIT4 UITGELICHT:


18 november 2013

22 oktober 2013

14 oktober 2013